Naar het vorige object Naar de vondstcategorie Terug naar de vorige pagina Naar "Bodemvondsten" (index) Naar het volgende object
Naar beneden

Pijpaarde ei, datering onbekend

Pijpaarde ei, datering 18de/19de eeuw:

Vooraanzicht.
Hoogte: ca. 6,0 cm.
Vindplaats: Coevorden, Weeshuisstraat/Kasteel (september2000)

Bovenstaand ei, dat is gemaakt van pijpaarde, valt niet direct onder de groep "Stenen Beeldjes", doch lijkt het in deze rubriek (voorlopig) het meest op z´n plek. Het is niet geheel duidelijk of het hier om een sier- of een lok-ei gaat. Het feit dat er iets in het ei zit, kan duiden op een functie als lok-ei. Lok-eieren werden gebruikt om bijvoorbeeld een eend of kip als het ware om de tuin te leiden. Nadat een echt ei uit het nest was weggenomen, werd er een nep-ei voor in de plaats gelegd. Hierdoor werd het broedgedrag van het stuk pluimvee, niet direct verstoord en konden er hopelijk nog vele eieren volgen.
Hetgeen er in het ei zit, zal misschien wel altijd een "verrassing" blijven, want het ei zal eerst gebroken of opengemaakt moeten worden alvorens de inhoud zich prijsgeeft.
Als het inderdaad een lok-ei betreft dan heeft het kraaltje, balletje of steentje dat erin zit, ervoor gediend om het verschil met één van de echte eieren in ieder geval hoorbaar te maken.
Aan de onderkant van het ei zit er overigens een klein gaatje in van ca. 3 milimeter, dat er tijdens de vervaardiging is ingemaakt.

Misschien kan u het mysterie van dit "verrassings-ei" voor ons oplossen.

Naar boven